Erik Knoef
Dialect

Inge van Breda is studente Journalistiek en ze is bezig met een onderzoek naar het dialect.

 

“Dialect heeft een culturele opwaardering doorgemaakt”

Het “echte” dialect lijkt steeds minder gesproken te worden, maar er zijn nog steeds mensen die vol trots de taal gebruiken, bijvoorbeeld in cabaret of muziek. Maar gebeurt dit ook met een doel en zorgt het voor een opleving van dialecten?

Erik Knoef is cabaretier, en treedt enkel op in zijn eigen Achterhoekse dialect en zit bij cabaretgroep Hoe?Zo!. Daarnaast maakt hij muziek en heeft hij een gedichtenbundel in het dialect geschreven, Kotte Riemkes. Hij denkt, droomt en leeft dialect. Knoef vindt het jammer dat dialect vooral in verband wordt gebracht met ouderen, boeren en “onbenullige” dingen, terwijl je het ook goed kunt gebruiken om serieuze dingen te bespreken. “Doar lig nog een mooie taak veur mien. Laoten zien dat ut een taal is die ie oaveral veur kunt gebruuken” staat dan ook op zijn site.

Het lijkt bijna alsof Erik Knoef met zijn bezigheden het dialect terug wilt halen, maar zo zit het niet helemaal. “Ik denk niet dat het nog helemaal terug kan komen zoals het vroeger was, het is een natuurlijk verloop dat het afneemt. Kinderen gaan verder weg naar school, en daar wordt het niet geaccepteerd als zij in dialect praten” vertelt hij.

Hans Bennis is directeur van het Meertens Instituut en hoogleraar Taalvariatie aan de Universiteit van Amsterdam. Als het gaat om dialecten kijkt hij vooral naar de grammatica van verschillende dialecten, maar kan ons ook genoeg vertellen over de ontwikkeling van dialecten in Nederland. Bennis legt uit dat het dialect vooral een culturele status krijgt, en dat de culturele bovenlaag van de maatschappij het “chique” gaat vinden. Als het gaat om dialectgebruik in cabaret kunnen mensen het fijn vinden als het in hun eigen dialect gebeurt, maar wanneer bijvoorbeeld een Limburger een show geeft in Drenthe kan het wel afschrikken, omdat het niet “eigen” is en ze het waarschijnlijk niet eens snappen.

Rabo on stage

Alhoewel de oproep bedoeld was veur "Jong talent" heb ik toch meddedaon an Rabo on Stage.

Al met al een mooie ervaring! Met professionele luu achter de knoppen een aovend spullen in de schouwburg. Das toch prachtig.  

Opening Centrum Vorden

Op 31 mei met samen met Peter Besselink een uurtje muziek gemaakt ter gelegenheid van de opening van het nieuwe centrum van ons mooie dorp. Peter Tump heeft daar bijgaande foto gemaakt.

Volgend jaar Pinkpop???

Goan Etten in Vodden

Vriedag 25 oktober was het evenement "Goan Etten" in Vodden, bie ut kasteel.

Ik heb ut culturele gedeelte verzorgd met een conference oaver kasteelbewoners en een mooi lied.

De sfeer was geweldig en ut etten buutengewoon lekker.

Oranjefeest Wildenborch

 Gepubliceerd: 08-06-2013 09:51

Vorden - In het weekend 14/15 juni vindt in het buurtschap Wildenborch het traditionele Oranjefeest plaats. De festiviteiten beginnen vrijdagavond 14 juni (aanvang 20.00 uur) met een barbecueavond nabij de Kapel. Tevens kan er een partijtje darten worden gespeeld.

De band ‘Oud en Nieuw’ bestaande uit Erik Knoef en zijn zoon Arjan en Peter Besselink zorgt voor de muzikale omlijsting.

lees meer

Gaellemuniger Dictee

Vriedag 24 mei he'k ut "Gaellemuniger Dictee" gepresenteerd. Dat was een mooie happening. De Burgemeister van Genemuuden sprekt zelf gin woord plat moar von ut toch hartstikke, of zoat ze doar zegt, atstikke mooi.

Mooie woorden en uutdrukkingen kwammen langs. Sommigen kon'k amper uutsprekken.

http://www.destadskoerier.nl/scripts/edoris/edoris.dll?dept_id=98&doc_id=1025584&tem=DS_TEXT_VIEW

Ik vroag mien wellus af.....

Gaon etten.

Op vriedag 17 mei had "gaon etten" weer een sfeervol ettentje georganiseerd. (www.gaon.nl) Dit keer waar'n de "etters" te gast bie de Staringkoepel in Almen. Noast de Burgemeister van Lochem, die een mooi verhaal vertell'n, mog ik ok een stuksken veurdragen uut eigen werk. Daor zatt'n natuurlijk ok een aantal Kotte Riemkes tussen. Want a'j t oaver Staring hebt, dan he'jt aover dichten.

Al met al was ut een prachtige happening op een prachtige locatie. En ut etten was geweldig.

Oud en Nieuw

Afgelopen zoaterdag he'w een leuk feest ehad bij zaal Langebargh in Loarne.

Ut volk was gelukkig ok goed te sprekken oaver de muziek. Zelf ha'w d'r ok wel schik met.

Oranjeavond 2013

Zoaterdag 27 april spult Hoe? Zo! veur de Oranjevereniging in Vodden. 

Dat beloaft weer een mooie oavend te wodden. 

Klik hier veur de poster.

 

https://dl.dropbox.com/u/49026599/poster%20Oranjeavond%202013.pdf

Laatste artikelen

Bie Focus TV hebt ze een programma gemaakt oaver de Burgemeisters in de Achterhoek en de Liemers. (14 stuks) Veur dit porgramma heb ik de titelsong gemaakt en samen met Arjan, Yvonne en Peter innespuld in de Silvox studio.

 

 

Reacties (15658)

Ik denke en proate in dit dialect. Umdat ik de eerste vief joar van mien leaven niet anders heb eheurd. Ik kan ut in die taal ok oaver alle onderwerpen hebb'n.

A'j andere uutingen in ut dialect bekiekt geet ut zowat altied oaver vrogger. Da's toch raar.

Wat vin ie doar van???

Reacties (41214)
Breedlove C250/CME

 

My Gibson